Результат торгів станом на 20.03.17: Природний газ -: 6700.00 (-23.86%) |

Біржові котирування національних бірж – справжній орієнтир цін для внутрішнього ринку.

Зважаючи на важке фінансово-економічне становище країни, особливо важливим стає питання ціноутворення на основні енергетичні ресурси. Країні та бізнесу потрібні прозорі цінові орієнтири які б відображали справжню вартість ресурсів в середині країни. Місце формування ціни видіграє далеко не останню роль у процесі ціноутворення, а тому Україні варто приділити особливу увагу розвитку цього фундаментального інституту ринкової економіки.

Особливістю українських бірж є низький, порівняно з міжнародними біржами обсягами укладених контрактів, але це зумовлено тим що на українських біржах зазвичай торгують наявним товаром на умовах спот та форвард, а розвинені біржі – торгують переважно строковими контрактами. Ці ринки пов’язані і саме з торгів на ринку спот можливо створити базу для запровадження строкових контрактів.

У цьому напрямку розвивається й Українська універсальна біржа, проводячи торги на ринку енергоносіїв в Україні. На біржових торгах  УУБ активно реалізуються енергоресурси не тільки державних підприємств, а й приватних компаній. Кількість  компаній, що проводять торгівлю енергоресурсами прозоро на біржових торгах УУБ постійно зростає, що говорить про попит на прозорий та відкритий процес торгівлі серед учасників ринку. Обсяг торгів державних добувних компаній на УУБ складає на понад 40%, а обсяги торгів приватних компаній зросла до майже 60%, що каже про інтерес приватного сектору до прозорих механізмів продаж сировини.

Протягом 2015 року суттєво розширився перелік сировини , що постійно торгуються на біржі.

2014-2015 рр. (співвідношення)
грн. %